Behandelingen

Wat is podoposturale therapie en podologie, wat kan ik verwachten en wat houdt de behandeling precies in?

Wat is podoposturale therapie en podologie?

Podoposturale therapie is een therapie die is gebaseerd op het optimaliseren van een goede houding en een juist uitgebalanceerde spierspanning.

Elke standsafwijking van de voeten zal een standsafwijking hoger in het lichaam tot gevolg hebben en omgekeerd zal elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg hebben. Maar het wil dus niet zeggen dat elke houdingsklacht hoger op in het lichaam zijn oorsprong heeft in een voetafwijking. Is dit laatste inderdaad niet het geval dan kan nog steeds podoposturale therapie worden toegepast. De voeten worden dan als het ware gebruikt als een instrument om hogerop een verandering teweeg te brengen. Dit gebeurt door middel van individueel aangemeten inlegzooltjes die in vrijwel alle schoenen passen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol.

De houding kan ook gecorrigeerd worden met steunzolen, maar is dat altijd wel goed? Wij denken van niet want het lichaam moet zoveel mogelijk zelf in staat zijn zich in balans te brengen en te houden. Met podoposturale zolen worden alleen bepaalde prikkels gegeven waardoor spierketens worden aangespannen of juist ontspannen. Hiermee ben ik in staat uw houding te verbeteren en spierspanningen in balans te krijgen.

Wanneer podoposturale therapie niet afdoende is of er zijn biomechanisch problemen die niet goed te behandelen zijn met podoposturale zolen dan zijn podologische (steun)zolen of een combinatie van de twee technieken een prima alternatief. In de meeste gevallen is er dan sprake van een voetgerelateerde klacht. Uiteraard bent u bij ons ook op het juiste adres voor podologische therapiezolenzolen.

Wat zijn podoposturale therapiezolen dan precies?

Podoposturale inlegzolen zijn dunne zooltjes met dunne platte elementjes van enkele millimeters, maximaal 3mm. Deze hebben als doel de zogenaamde proprioceptie van het lichaam te beïnvloeden. Zo kunnen bepaalde spierketens worden aangespannen of juist ontspannen.

De term proprioceptie of positiezin is het vermogen van een organisme om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Het woord proprioceptie komt van de Latijnse woorden proprius en perceptie (zelfwaarneming).

Podoposturale therapiezolen geven geen steun en hebben dus een compleet andere werking dan traditionele podotherapeutische of podologische steunzolen. Het kan zijn dat ik kies voor een combinatie van deze twee technieken (biomechanisch en neurologisch), we spreken dan ook wel van zogenaamde hybride therapiezolen.

Onderzoek en behandeling

Het podologische of podoposturale consult bestaat uit een uitgebreide zogenaamde anamnese (vraaggesprek) om de hulpvraag en voorgeschiedenis helder te krijgen. Vervolgens zal een lichamelijk onderzoek plaats vinden. Dit zal in zit en in stand zijn en indien noodzakelijk ook in lig. Voor het onderzoek in stand is het noodzakelijk dat u in onderkleding staat.

Het onderzoek in stand wordt gedaan op de zogenaamde podobaroscoop. Dit is een glasplaat met daaronder een spiegel. Hier kan goed de voetvorm en de drukverdeling onder de voet worden beoordeeld.

Er worden verschillende metingen uitgevoerd. U kunt dan denken aan onder andere de stand van de voeten, het bekken, schouder etc. de krommingen van de wervelkolom, spierspanningen links-/ rechtsverschillen en asymmetrie.

Door middel van kleine elementen wordt direct gekeken of de houding en spierspanning te verbeteren is. Het plaatsen van de elementen hebben een onmiddellijke inwerking op de voet- en houdingsspieren waardoor de lichaamshouding direct verandert.

Nadat er een digitale voetscan gemaakt is zal er een ganganalyse en een schoeninspectie worden uitgevoerd. Hierna wordt er met u besproken wat u kan verwachten van de therapie en waar deze precies uit zal bestaan.